Een bisschop draagt de kromstaf als teken van waardigheid en van zijn herderlijke zorg. De staf had oorspronkelijk bovenaan een eenvoudige kromming zoals een herdersstaf. Omstreeks de 11de eeuw evolueerde deze kromming naar een rijkversierde bekroning in krulvorm.
Hier is enkel de 13de-eeuwse bekroning bewaard. In de krul wordt een episode uit de legende van de Heilige Valeria uitgebeeld die na haar onthoofding haar hoofd aanbood aan de Heilige Martial die de mis opdroeg in de kathedraal van Limoges, de stad waar hij bisschop was geworden. Achter de heilige Martial staat een altaar met daarop een kelk.
De krul is prachtig versierd met dierenfiguren, emailparels, vergulde knopen en plantenmotieven. De schacht en de krul zijn belegd met een geëmailleerd ruitvormig netwerk.
In de 12de tot 14de eeuw was Limoges één van de belangrijkste centra voor emailkunst, naast de Maasstreek en het Rijnland. Email is een laag van gesmolten glas dat op een voorwerp van metaal of aardewerk wordt aangebracht om het te beschermen of te versieren.
Over de herkomst van deze kromstaf is vóór de 19de eeuw niets bekend.